Bra att veta...

Till dig som just har blivit lycklig minigris ägare!

Detta häfte skall inte ses som fakta om minigrisar utan som en liten hjälp till dig som nybliven minigris ägare.

Det är mina erfarenheter och samlade kunskaper om dessa djur. Man skall komma ihåg att minigrisar är mycket individuella, både när det gäller mat och humör! precis som vi människor.

Först lite kort information om minigrisar i allmänhet:

Grisens ålder

Ca 10-15 år

Storlek, och vikt

Från 20kg och uppåt, beror mkt på maten! Höjd: ca 30-50cm, en fet gris kan bli mkt högre, beror på att späcket kan vara upp till 1 dm tjockt! Längd ca 65- 85 cm.

Temperatur

38-39 grader, ungdjuren har en något förhöjd temperatur.

Tänder

Mjölktänderna tappar grisen runt ca 1- 1½ år.

Dräktiga grisar

En dräktig sugga går med kultingarna 115 dygn, lätt att minas 3 regeln! 3 månader 3veckor och 3 dygn!


Den vanligaste frågan jag får om minigrisar är hur stor blir den? Du som köpare kan på ett ungefär få reda på hur stor din gris blir genom att titta på grisens föräldradjur, det ger ett hum om hur stor den blir! Men kom ihåg att det är upp till dig hur stor den blir, det finns så många människor som stoppar i sin lila “hungriga gris godis och kakor, och så vips väger grisen alldeles för mkt och är plötsligt ganska stor, späck lagret på grisen kan lätt vara 10 cm på en gris, och då blir den genast mkt större!

Sen finns det oseriösa människor som säljer grisar billigt och då kan det vara en “vanlig gris!” Men har du köpt din gris hos någon av SMG`s uppfödare kan du vara lugn! Sen ska man koma ihåg att grisar växer långsamt, den växer till ca 3 års ålder.

Vad äter din gris?

Grisar är alläter och äter vad den serveras, eller kommer åt! Men för att din gris ska må bra rekommenderar jag ett helfoder för suggor som finns att köpa på tex Granngården.

En vuxen gris äter ca 3-4dl /dag vid 3-4 tillfällen. Suggfodret är bra för då vet man att grisen får i sig det den behöver, sen skall grisen alltid ha tillgång till färskt vatten. Om du sedan ger grisen godis så rekommenderar jag grönsaker, och frukt, visst kan den få annat ibland men det är risk att den blir för fet.

Kom ihåg att dra ner lite på suggfodret om du ger mkt godis! Men ersätt aldrig suggfodret med godis! I så fall en frukt tallrik eller pasta, men man ska inte ge grisen en näve chips istället för mat!

Sedan måste man lära känna sin gris, alla grisar är olika, en del kräver mera mat andra mindre, ålder spelar in och såklart motion, har du grisen ute i stallet kräver den mera mat när det är kallt, o s v!

Grisar får ej enligt lagen matas med animaliska produkter, alltså kött, bakgrunden till det är utbrottet av mul- och klöv sjukan som spridds via animaliska produkter.

 

Försäkring

Du kan försäkra din gris hos Agria eller Sveland, det kan finnas flera bolag, men dessa känner jag till.

Det kan bli mkt dyra veterinär kostnader om din gris skulle bli sjuk, små enkla saker kan kosta flera tusen, då är det tryckt med en försäkring!

Avmaskning vaccination m,m

När du hämtar din gris hos mig är den avmaskad, avskabbad och har även fått den första sprutan mot rödsjuka (Colisorb heter preparatet.) Galtarna är självklart kastrerade!

MINA GALTAR BLIR KASTRERADE MED BEDÖVNING, OAVSETT ÅLDER!

Varför skriker grisar?

Grisar har cellskräck, därför skriker de när man lyfter dem innan de har blivit vana, och trygga med det.

Det är ett medfött beteende hos dem, en överlevnads instinkt de skriker om mamman håller på att lägga sig på dem.

Skötsel

Grisar tycker om att bli badade och borstade, om du lär den från början, men som med allt annat så måste man här bygga upp ett förtroende mellan grisen och dig! När du badar grisen ha gärna i lite barnolja i vattnet så håller sig skinnet mjukt och fint.

Har du en vit gris, eller en med vita prickar (speciellt öronen!) är det viktigt att smörja in den med solkräm på sommaren, finns en bra salva som heter Helosan sol på Granngården.

Klövarna håller du efter med en rasp, är grisen ute mkt håller den efter ganska bra själv, men det är viktigt att hålla koll så att de inte flyter i väg, är du osäker, kontakta en veterinär som kan hjälpa dig att fila till dem!

Det är viktigt att hålla rent ögonen också, torka rent runt dem om de blir smuts runt dem.

Om du på något sätt är osäker på om hur din gris mår, kontakta mig, eller annars veterinär, hellre en gång för mkt än edgång för lite, många frågor går att besvara via telefon! Vänta aldrig tills nästa dag om din gris mår dåligt, det finns jour veterinärer! Och har du då din gris försäkrad så blir det inte så dyrt!

Hur lär man grisen saker?

Ja, där kan bara du sätta gränser! Du kan i princip lära din gris vad som helst! Vägen dit går oftast via magen och fantasin…

När du ska lära den sela, ta det lugnt! Låt den nosa, och när du fått på selen ha den på utan koppel inne så den får vänja sig.

När grisen gör hyss är ett bra knep en vatten pistol, bestäm ett kommando ni har när grisen gör hyss, te x nej! Ge den ett sprut och säg nej! När Den sen lärt sig det kommer det att räcka med att säga nej! Den har förknippat nej! Med obehag och slutar med hysset!

Ju mer tid du lägger ner på din gris desto mera får du tillbaka, med tiden får du en social gris som är lydig och lycklig och som glatt hälsar på dig med en grymtning när du kommer! Grisen har olika läten för olika människor, och olika behov, dessa är mkt individuella!

Men bakom varje trevlig gris ligger mkt tålamod, kärlek och beröm!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback